Blog Detay

Araştırma Çıktılarının Geleceği

Bu yılın başlarında, British Library ve RAND Europe, araştırma çıktılarının (araştırmanın farklı şekillerde yayılmasının) nasıl değiştiğine dair bir yuvarlak masa tartışmasına ev sahipliği yaptı. Konuyu ve sonuçlarını araştırmak için araştırma fon sağlayıcıları, yayıncılar, araştırma enstitüleri, hükümet ve üniversitelerden temsilcileri bir araya getirdi.

Çalıştay katılımcıları, RAND Europe'un Research England için araştırmacıların şu anda çeşitli çıktı biçimleri ürettiğini gösteren son çalışmasını tartıştı ve bunların çeşitliliği artacaktır. Araştırmacılar, dergi makaleleri ve konferans katkıları üretmeye devam etmeyi bekleseler de, ürettikleri çıktıları, özellikle daha geniş, akademik olmayan bir kitleyi hedefleyenlere odaklanarak çeşitlendirmek istiyor ve planlıyorlar.

British Library ayrıca araştırma verileri, web ve sosyal medya gibi bir dizi araştırma çıktısının yanı sıra yeni ve gelişen çıktı biçimlerinin toplanması, korunması ve erişilebilir kılınması konusundaki mevcut çalışmalarını ve deneyimini de sundu.

Tartışmada şu beş soru ele alındı:

Bir araştırma çıktısını nasıl tanımlar ve tanımlarız?

Geleneksel dergi makaleleri ve kitaplardan bilgisayar kodu, sanat eserleri, bloglar, veri kümeleri ve akran değerlendirmesi katkıları gibi daha çeşitli örneklere kadar araştırmadan elde edilen birçok farklı çıktı türü vardır. Zorluklardan biri, hangilerinin gerçekten yaygınlaştırma çıktıları olduğunu ve hangilerinin bu çıktıları üretme yolundaki araştırmaların geliştirilmesinde bir aşamayı temsil ettiğini belirlemektir. İkincisine bir örnek, bir Github deposudur . Akışkan ve sürekli değişen projelerin revizyonlarını yönetmek ve depolamak için. Diğer ürünler – örneğin sosyal medya alışverişleri – sabit bir noktadır ancak bir araştırmacının bir konudaki nihai bakış açısını temsil etmeyebilir, bunun yerine görüşlerin ve fikirlerin ortaya çıkmasını ve tartışılmasını temsil edebilir. Zamanla ortaya çıkan farklı medyaların bu akışkan ve dinamik karışımı, geleneksel olarak tanımlandığı gibi bir 'araştırma çıktısının' ne olduğunu anlamayı zorlaştırıyor.

Sorumluluk nerede yatıyor?

Araştırma giderek küreselleşiyor ve araştırma çıktıları ulusal sınırları aşabiliyor – bu nedenle, neyin 'İngiltere araştırması' olduğu ve neyin olmadığı arasında çizgiler çizmek kolay değil. Tüm araştırma çabalarının tam bir kaydının sağlanabileceği ölçüde bir sınır vardır. Farklı paydaşlar (kütüphaneler, fon sağlayıcılar, kurumlar, yayıncılar) davranışta istenen değişiklikleri şekillendirmeye ve yönlendirmeye çalışabilir veya "aşağıdan yukarıya" değişikliklere yanıt verebilir. Özellikle fon sağlayıcılar, teşviklerin kullanımı yoluyla araştırmacı eylemlerini yönlendirme potansiyeline sahiptir.

Kalite kontrolünü nasıl yönetiriz?

Çıktıların kapsamı ve doğası genişledikçe, çıktıların kalitesinin nasıl değerlendirileceği ve neyin bilimsel kaydın parçası olduğuna nasıl karar verileceği konusunda sorular ortaya çıkıyor. Mevcut yaklaşım olan akran değerlendirmesinin zayıf yönleri vardır. Araştırmanın kalitesinin ve titizliğinin önemli bir testi, akademik topluluk tarafından zaman içinde ne ölçüde benimsendiği ve kullanıldığıdır. Bu anlamda, çıktı türlerindeki değişiklik, kalitelerinin nihai değerlendirmesinde çok az fark yaratır. Bununla birlikte, araştırma ürünlerinin hacmi arttıkça, tekrarlanabilirlik, sahte haberler ve kanıtların güvenilirliği konusundaki artan endişelerin yanı sıra, meşru ve güvenilir kaynaklara işaret edebilmek artan bir değere sahip olabilir.

Şimdi ve gelecek için destek altyapımız var mı?

Araştırma çıktılarının artan çeşitliliği, fon sağlayıcılar, yayıncılar ve kütüphaneler gibi alandaki farklı oyuncular arasında bunların gözden geçirilmesini, yayılmasını ve depolanmasını desteklemek için ihtiyaç duyulan karmaşık altyapı ile ilgili yeni zorluklar yaratmaktadır. Bir müdahalenin sistemleri daha verimli ve geleceğe hazır hale getirebileceği alanları belirlemek yardımcı olabilir, ancak daha iyi anlaşılması gerekir. Keşif ve erişim için dijital arşivlemeyi artırabileceği gibi, araştırma üzerinde paylaşım ve işbirliği için dijital platformların güvenliğinin sağlanması da bu müdahalelerin bir parçası olabilir.

Bazı olası çözümler nelerdir?

Tutarlı tanımlama ve referans sağlamak için çıktılar için benzersiz kimlikler sağlayan değiştirilemez dijital bağlantılar, çözümün önemli bir parçası olabilir. Bununla birlikte, çıktıların tutarlı kullanımlarını sağlamak potansiyel bir zorluktur ve bu sorunu daha izlenebilir hale getirmeye yardımcı olacak önemli bir yoldur. Yapay zeka, çıktıların keşfedilebilirliği açısından da çözümün bir parçası olabilir. Bununla birlikte, önyargılar ve bilgilerin algoritmalar tarafından derlenip sunulma şekli hakkında bilgi eksikliği (örneğin, Google Akademik'i kullanırken) gibi önemli potansiyel riskler vardır. Bu teknolojik çözümlerle bağlantılı olarak, araştırma topluluğu içinde ve ötesinde veri okuryazarlığı ihtiyacı ve ayrıca araştırma döngüsünün tüm aşamalarında bir açıklık ve şeffaflık kültürü yaratma ihtiyacı vardır.

Araştırma çıktılarının değişen doğası, sektördeki çok çeşitli kurum ve kişileri etkileme potansiyeline sahiptir. Bu konuda birleştirilmiş düşünce ve eylem bize yardımcı olabilir. Araştırma çıktılarının çeşitliliği arttıkça seçim yapmak zorundayız. İhtiyaçlara ve zorluklar ortaya çıktıkça onlara tepki vererek reaktif ya da araştırma çıktılarının doğasını ve etkili korunmasını şekillendirmeye ve yönlendirmeye yardımcı olmak için proaktif olabiliriz. Daha proaktif bir duruş, araştırmayı bilgi depolama, paylaşma ve iletişimde daha iyi uygulamalara yönlendirmede yardımcı olabilir, ancak sektör düzeyinde erken eylem ve ortak hedefler gerektirir. Bu konuyla ilgili sürekli diyalog ve görüşlerin paylaşılması, bu konuların uygun ve yeterli şekilde ele alındığından emin olmak için önemli olabilir.

Shape Shape

Uluslararası