Sık Sorulan Sorular
- Ana Sayfa
- Sık Sorulan Sorular
Öncelikle Bilimsel İş Birliği Platformu bünyesinde devam eden yayın projelerini incelemelisiniz. Katkı sunabileceğiniz herhangi bir yayın projesi olduğunda sayfada bilgileri yer alan sorumlu editöre ya da bilgi@bilmselisbirligi.org adresine mail gönderebilirsiniz. Sorumlu editörümüz size uygun konuları iletebileceği gibi siz de konu önerisinde bulunabilirsiniz.
Bilimsel İş Birliği Platformu yayın projelerinin temel amacı, bilim insanları arasında iş birliği imkanları sunarak yüksek kaliteli bilimsel bilgi üretimini desteklemektir. Her çalışma sıkı bir bilimsel içerik değerlendirmesi ve intihal denetiminden geçmektedir.
Özellikle son yıllarda akademik hiçbir karşılığı olmayan sözde uluslararası yayınevleri tarafından gönderilen bölüm yazarlığı daveti almadığımız neredeyse hiçbir gün yok. Bilimsel İşbirliği Platformu, akademisyenleri ekonomik olarak sömürmeye çalışan ve verdikleri emeğin ziyan olmasına neden olan bu faaliyetlere karşı mücadele etmektedir.
Tabi ki katılabilirsiniz. Bilimsel İş Birliği Platformu bünyesinde yüksek profilli yayın projelerinin yanı sıra akademik yaşamın erken dönemindeki bilim insanlarımızın deneyim sağlamasına yönelik yürütülen projeler de bulunmaktadır. Ayrıca deneyimli ekibimiz tüm tecrübelerini sizinle paylaşmak için gönüllü ve hazırlar. Ekibimiz tarafından tam ve doğru bilgilendirilerek çalışmanızın kalitesini artırmanıza yardımcı oluyoruz.
Yayın projelerine katılmak için kesinlikle ücret talep edilmemektedir. Fakat yazarlarımız eğer çalışmalarını İngilizce hazırlayamıyorlarsa, çeviri ücreti ödemektedirler. Bununla birlikte, ciddi uluslararası yayın evlerinin tamamı gönderilen bölümlerin bilimsel içiriklerinin yanı sıra dil uygunluğu bakımından da hatasız olmasını istemektedirler. Bu nedenle yazarlar İngilizce düzeltme (proof reading) ücreti ödeyebilmektedirler. İngilizce çeviri ve proof reading hizmeti için platformumuzun anlaşmalı olduğu EmaEditing firmasından %40 indirim sağlanmaktadır. Bu firmanın tercih edilmesinin nedeni, uluslararası ciddi yayınevleri tarafından akredite edilen ülkemizdeki tek firma olmasıdır. Ancak ödenen bu ücretlerin ne platformumuzla ne de yayınevleri ile ilişkisi bulunmamaktadır. Ödemeler ilgili şirkete fatura karşılığında ve bahsi geçen hizmetlerin karşılığında yapılmaktadır.
Bazı vakıf üniversiteleri ve firmalar ile yaptığımız sponsorluk anlaşmaları ile bir çok yayın projemizin proof reading maliyetleri sponsorlar tarafından karşılanmaktadır. Böylece yazarlarımız hiçbir maliyete katlanmadan yayın yapmaktadırlar. Söz konusu projelere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yazarlarımıza yayın sürecinin A’dan Z’ye her aşamasında verdiğimiz çok kapsamlı desteklerimiz şu şekilde özetlenebilir:
1. Format ve kaynakça incelemesi
2. Yayınevi ile sözleşme sürecinin yürütülmesi,
3. Yayınevi ile yazışmaların yapılması,
4. Yurtdışından yazarların dahil edilmesi,
5. Çalışmanın proof reading ve çeviri süreçlerinin takip edilmesi,
6. Yayınevinin olası düzeltme taleplerinin yerine getirilmesi.
Bilimsel İş Birliği Platformu bünyesinde yürütülecek bir yayın projesinde editör olarak görev almak için aşağıdaki kriterlerden en az birini sağlamaları gerekmektedir:
1. Daha önce Bilimsel İş Birliği Platformu bünyesinde tamamlanmış bir yayın projesinde en az bir defa yazarlık yapmış olmak
2. Sense Ranking’te taranan uluslararası bir yayınevi tarafından yayınlanan bir kitapta editörlük yapmış olmak
3. Profesör veya doçent unvanına sahip olmak
4. Profesör veya doçent unvanına sahip bir akademisyenle birlikte editörlük yapmak
5. Daha önce Bilimsel İş Birliği Platformu bünyesinde tamamlanmış bir yayın projesinde en az bir defa yazarlık yapmış olan bir akademisyenle birlikte editörlük yapmak
Editörlerimize yayın sürecinin A’dan Z’ye her aşamasında verdiğimiz çok kapsamlı desteklerimiz şu şekilde özetlenebilir:
1. Yayınevi seçimi
2. Kitap önerisi formunun hazırlanması
3. İçindekiler taslağının hazırlanması
4. Yayınevi ile sözleşme sürecinin yürütülmesi
5. Yayınevi ile yazışmaların yapılması
6. Eksik bölümler için duyuru yapılması
7. Yurtdışından yazarların dahil edilmesi
8. Tamamlanan bölümlerin proof reading ve çeviri süreçlerinin takip edilmesi
9. Kitabın yayınevi sistemine yüklenmesi
10. Yayınevinin olası düzeltme taleplerinin yerine getirilmesi
Bilimsel İş Birliği Platformu tarafından mentörlük hizmeti verilen bilimsel araştırma projelerinde yürütücü ya da araştırmacı olarak görev alabilirsiniz.
Platformumuz akademisyenler arasında bilimsel iş birliği sağlamayı amaç edindiğinden, destek verdiğimiz projelerin de bilimsel iş birliğine katkı sunmasını bekliyoruz. Bu doğrultuda, en az beş farklı üniversiteden araştırmacıların görev üstlenebilecekleri şekilde tasarlanan proje önerilerini değerlendirmeye alıyoruz.
Avrupa Birliği, Avrupa Bilimsel İş Birliği Projesi ve Tübitak’a sunulacak bilimsel araştırma projelerine ilişkin mentörlük hizmeti sağlıyoruz.
Mentörlük hizmetleri tamamen ücretsizdir.
Bilimsel araştırma projeleri için verilen mentörlük hizmetinin kapsamı şu şekilde özetlenebilir:
1. Proje başvuru formunun hazırlanması
2. Proje belgelerinin hazırlanması
3. Proje başvurusunun yapılması
4. Proje sözleşmesi sürecinin tamamlanması
5. Olası revizyonların yapılması
6. Diğer yazışmaların yapılması
7. Araştırmacıların iş zaman planına göre koordinasyonları
8. Proje ilerleme raporlarının hazırlanması
9. Proje sonuç raporunun hazırlanması
Bilimsel İş Birliği Platformu ekibinde tam zamanlı çalışan uzmanlarımız, aynı zamanda ekibimiz tarafından yürütülen uluslararası projelerde araştırmacı olarak görev yapmaktadırlar. Bu nedenle çalışanlarımızın ücretleri proje destekçisi kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır.
Uluslararası
Kitap
€ Proje
Desteği
Uluslararası Kitap Bölümü
Dünya
Kongresi